Overstappen

Recepten voor jonge kinderen

Zin om te koken? Kies dan één van de leuke recepten en maak samen met je kind iets lekker

Maak samen pompoensoep

  • Voor 4 borden: een stuk verse pompoen; een half bouillonblokje, 3 lepels Hüttenkäse; 50 gr. fijne erwtjes; een lepeltje tomatenpuree; een lepeltje crème fraîche.
  1. Snijd de pompoen in blokjes en doe die in een pan. Kook in water met het bouillonblokje in 20 minuten gaar.
  2. Kook de erwtjes 3 minuten. Neem de pan van het vuur.
  3. Roer de Hüttenkäse door de pompoensoep.
  4. Giet de soep in de borden. Versier de rand met erwtjes.
  5. Maak een gezicht met crème fraîche en tomatenpuree. Lekker!

Je kunt de soep ook versieren met kleine tomaatjes, croutons of blokjes ham.

PippoPlus11.indd  

Samen zandkoekjes bakken.

  • Voor 25 koekjes: 225 gr. zachte boter, 100 gr. kristalsuiker, inhoud van een vanillestokje, een snufje zout, 320 gr. bloem
  • Voor de versiering: 100 gr. poedersuiker, een half eiwit, een beetje citroen sap, kleurstof (te koop in de supermarkt)
  1. Verwarm de oven voor op 170 gr.
  2. Meng met de mixer alle ingrediënten. Doe er op het laatst gezeefde bloem bij.
  3. Als het deeg homogeen is, maak je er drie rolletjes van. Leg die een uur in de diepvries.
  4. Rol de deegrolletjes door de poedersuiker. Snijd er dan plakjes van, ongeveer 1,5 cm dik.
  5. Leg de koekplakjes in de oven, gedurende ongeveer 15 minuten. Laat ze afkoelen.
  6. Maak ondertussen het glazuur. Roer de ingrediënten snel door elkaar.

Nu kun je de koekjes versieren. Om het glazuur hard te laten worden, zet je de koekjes 15 minuten in de koelkast.

PippoPlus09.indd

Een muisje meisje pannenkoek!

Je hebt nodig:

  • bloem
  • melk
  • 3 eieren
  • wat zout
  • een glas
  • vloeibare chocola + gekleurde snoepjes
  • poedersuiker
  • een partje mandarijn
  1. Meng twee glazen meel en wat zout in een bak door elkaar. Breek drie eieren.
  2. Roer met een houten lepel alles goed door elkaar. Voeg er langzaam 4 glazen melk aan toe.
  3. Het beslag is klaar. Bak de pannenkoeken in een kleine pan.
  4. Druk 2 rondjes uit een pannenkoek met een glas. En versier ze als het voorbeeld.

Een driekoningen-taart

Je hebt nodig:

  • Kant en klaar deeg
  • 70 gr. gesmolten boter
  • 90 gr. amandelpoeder (te koop bij een banketbakker)
  • 80 gr. suiker
  • 2 eigelen
  • een poppetje

1. Rol het deeg uit. Snij 2 even grote cirkels uit rondom een soepkop of schaaltje 2. Maak de vulling van de koek. Roer goed door elkaar: de amandelpoeder, de suiker, de gesmolten boter en 1 eigeel. 3. Smeer de vulling uit op een deegcirkel. Doe er ook het poppetje in. Leg de tweede deegcirkel op de eerste. Duw de twee deegcirkels op elkaar met je vingers. Zorg dat er geen opening meer is. Bestrijk het deeg met en eigeel. 4. Bak de driekoningen-taart ongeveer 25 min. in de oven (200 C).

Een kerstboomtaart

Bak een cake in een taart-voorm. Je hebt nodig: 1 potje witte yoghurt,  3 potjes meel, 2 eieren, 2 potjes poedersuiker, een half potje olie, 1 zakje gist, marzepein, snoepjes

  1. Leeg een potje yoghurt in een kom. Was het potje goed af. Vanaf nu is het een maatbekertje. Doe in de kom: meel, eieren, suiker, olie en gist.
  2. Meng het goed door elkaar en giet het in een ronde bakvorm.
  3. Bak de taart 30 minuten in de oven op 180 graden

Snijd er de vorm van een kerstboom uit. Bedek de boom met een dun laagje marsepein of glazuur. Versier de boom met allerlei kleine snoepjes

 

Zankoekmannetjes

Je hebt nodig (voor ongeveer 15 mannetjes):175 gr. boter; 75 gr. witte basterdsuiker; 300 gr. bloem; 1 ei; bakpapier; poedersuiker; snoepjes Zeef de bloem en roer er de basterdsuiker doorheen. Doe de boter erbij en roer er vervolgens het ei doorheen. Kneed nu alles goed door elkaar totdat het een dikke klont wordt. Doe het deeg in een plastic zak of folie en leg het een uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg uit en snij er mannetjes van. Je kunt ook vormpjes gebruiken. Leg de mannetjes ongeveer 25 minuten in de oven. Versier de mannetjes met glazuur (vermeng de poedersuiker met wat water). Plak er daarna snoepjes op.

 

Deegpoppetjes

Je hebt nodig:

  • half kopje bloem
  • 1 kopje zout
  • 2 eetlepels olie.

Meng het geheel door elkaar tot een soepele massa. Kinderen kunnen nu meteen aan de slag met hun handjes, een deegroller of een knoflookpers om poppetjes te kneden. Als je deeg in de knoflookpers doet, kun je ‘sliertjes’ knijpen die je gebruikt als haartjes. Doe na afloop het deeg in plastic zakjes en bewaar die in de koelkast. Zo kun je het deeg een paar weken bewaren. Haal het op tijd uit de koelkast. Als het deeg koud is, moet het langer gekneed worden voor het soepel is. Werkstukjes kun je bewaren door ze te bakken in de oven: 1 tot 2 uur bij 175 gr.

Pannenkoeken bakken

Voorbereiden: 10 min. Bakken: 15 min. Je hebt nodig (voor 8 tot 10 pannenkoeken):

  • 250 gr. bloem
  • 4 eieren
  • een halve liter melk
  • klein beetje zout
  • een zakje vanillesuiker
  • boter om mee te bakken

Meng in een kom de bloem en de eieren. Meng er dan, beetje bij beetje, de melk doorheen. Daarna ook de vanillesuiker en het zout. Laat het mengsel een uurtje staan. Doe wat boter in een koekenpan en bak de pannenkoeken 1 of 2 minuten aan elke kant.