Overstappen

Elke maand gratis Speelbrief

Om nog meer te profiteren van de mogelijkheden van Pippo, maakt de redactie elke maand speciaal voor jullie een nieuwe Pippo Speelbrief. Daarin staan leuke spelletjes, liedjes, knutsels, tips en pedagogische informatie die aansluiten bij het PIPPO thema van die maand.

Je kunt de Speelbrief hier elke maand kosteloos downloaden.

Gratis speelbrief2

 

 

 

 

 

 

 

 

PIPPO’s Speelbrief november 2016

Omdat het in november meer waait en regent, is het extra fijn om binnen samen iets te ondernemen. Je kunt net als aapje Pippo broodjes bakken in de keuken. Of verstoppertje spelen in huis zoals Muisje Meisje doet. Maar kinderen houden er ook van om, net als Beertje Bruin, te helpen in het huishouden. Ouders of andere grote mensen imiteren is een spel, maar tegelijkertijd de meest eenvoudige en directe manier om te leren hoe de dingen om hen heen gaan. Daarom kijkt peuter Max geboeid toe als hij een nieuwe kast krijgt en helpt hij mama en papa om al zijn kleren er een plekje in te geven. Op de grote uitklapplaat achterin ga je samen op zoek naar herkenbare plekjes in huis of naar lievelingsplekjes, want die hebben peuters ook vaak.

Verder is er in deze Speelbrief extra aandacht voor interactief voorlezen. In PIPPO Plus lees je daar nog meer over.

Ik wens je gezellig, huiselijk speel- en leesplezier met PIPPO!

Marja Baeten

redactie PIPPO

Eerdere edities Speelbrief


Dagritme-kaartjes

Jonge kinderen hebben nog nauwelijks tijdsbesef. Toch willen ze wél weten wat hen te wachten staat of hoe lang ze nog op iets moeten wachten. Met dagritmekaartjes, geef je ze enige duidelijkheid. Maak PIPPO dagritmekaartjes. Schrijf in de ruimte onder de foto zelf het woord dat jullie voor die activiteit gebruiken.

dagritme_slapen dagritme-buiten
 knutselen  spelen

Je kunt de dagritmekaartjes printen, op karton plakken en eventueel plastificeren.
Vind je dat er nog meer kaartjes op een dag horen te zijn? Laat het ons weten. Misschien kunnen we kaartjes dan aanvullen.

Tips baby’s

Binnenspelen voor de allerkleinsten:
Leg een speelkleed in de box waarop de baby kan liggen. Hang aan de spijlen een plaat met getekende figuurtjes waar de baby naar kan kijken. Een babyspiegel is ook erg leuk!

Wissel af en toe met verschillende speelkleden zodat de aanblik varieert.

Je kunt ook een gekleurde doek door de spijlen heen vlechten om een andere sfeer te creëren.

Als je een babygym hebt waar de kleine naar kan kijken en mee spelen, varieer dan af en toe met de speeltjes die eraan hangen.


Voor de al een beetje mobiele kinderen:

Als je een hoge box hebt met een ‘huisje’ eronder, kun je de opening sluiten met een doek. Onder de box ontstaat dan een donker plekje vanwaaruit ‘kiekeboe’ nòg leuker en spannender is!

Plak in de hele ruimte op kruiphoogte plaatjes op de muren en de meubels, dat maakt de aanblik voor een kruipende baby heel interessant!

Voor de kruipende baby is niets leuker dan ergens achter en achter vandaan kunnen kruipen. Als je de bank of de speelgoedkast dwars in de ruimte zet in plaats van tegen de muur ontstaan er ‘achterommetjes’ die voor de baby veel uitdagingen bieden.

Leg een groot kleed over de tafel zodat er een ‘hutje’ onder de tafel ontstaat. Je hoeft de kinderen waarschijnlijk niet eens te wijzen op dit nieuwe spannende hoekje, ze zullen er al snel naar toe komen!


Vanaf 3 maanden: klanken kopiëren

Als een kindje ligt te brabbelen maak je contact door de klanken die het maakt zachtjes na te doen. Als het kind je belangstellend aankijkt en doorgaat met brabbelen, kun je proberen een andere klank te maken en te kijken of het kind jou ook nadoet. Als dat gebeurt is een compliment wel op zijn plaats natuurlijk!

Als de kinderen ouder zijn is dit ook een leuk spelletje om aan tafel te doen, bijvoorbeeld voordat je gaat eten. Dan kun je de klankencombinaties veel ingewikkelder maken.


Vanaf ca. 10 maanden: uitkleden
Help de broek een klein stukje over de billen en zet het kind op de billen op de grond zodat het zelf kan proberen de broek/rokje en sokken uit te trekken voordat het kind naar bed gaat.
Als de laadjes/mandjes van de kinderen op kindhoogte zijn, kan het kind ook zelf de kleren opbergen.


Vanaf ca 10 maanden: eten en drinken
Schenk een heel klein laagje drinken in een beker en laat het kind zelf proberen uit een beker zonder tuit te drinken. Stukjes brood met een vorkje prikken is moeilijk maar wel heel erg leuk en geweldig als het lukt! Wanneer je een boterham of cracker smeert voor een kind, kan het zelf kiezen wat het voor beleg wil. Houd twee of drie soorten beleg voor. Ook als het kind alleen maar iets langer naar een soort kijkt maakt het een keuze.


Vanaf ca 10 maanden: opruimen
Iedere keer als het speelgoed moet worden opgeruimd, wanneer je aan tafel gaat of naar buiten of naar bed, kan het kind helpen met opruimen. Ook het verplaatsen van speelgoed is al een compliment waard! Als het kind het speelgoed in de kast legt is het natuurlijk helemaal geweldig.


Vanaf 10 maanden: zoeken
Je daagt een kindje uit om iets te gaan zoeken, een bal, een auto, een ander kind, een speentje van een baby enz. Als het voorwerp gevonden is mag het kind natuurlijk heel trots zijn!